Förlossning

Föreviga ditt livs viktigaste och största händelse, dagen då ditt barn kom till världen.

förlossningsfotograf förlossningsfotografering göteborg

Din upplevelse

ETT. Kontakta mig via bokningsformuläret längst ner på den här sidan eller mejla direkt till info@wanderings.se. Vi börjar med att boka in ett möte i min studio så att vi kan träffas och prata om era önskemål men också så att ni också kan känna efter om jag är rätt fotograf för er. Ni måste känna er helt bekväma med att just jag är med under er förlossning.

Efter mötet skickar jag ett bokningsförslag och ett avtal till er. När ni har skrivit under förslaget och avtalet så mejlar jag en faktura på bokningsavgiften som är 1 500 kr. 30 dagar innan bf betalar ni 3 500 kr och vid leverans av bildspelet betalar ni 3 950 kr. I priset som för tillfället är 8 950 kr (ordinarie pris 14 950 kr) ingår konsultation inför fotograferingen, jour under tre veckor i samband med bf, själva fotograferingen, ett bildspel som berättar er story och en personlig bildvisning då ni får hjälp och vägledning när det gäller framställningen av era bilder.

TVÅ. Värkarna har kommit igång, ni har kontaktat mig och jag är standby tills värkarbetet har satt igång ordentligt. Vid ca 4-5 cm öppning åker jag in till förlossningen. Jag stannar ett par timmar efter att bebisen har kommit för att dokumentera mys med föräldrar, vägning, mätning och första blöjbytet.

TRE. Ett par veckor senare är det dags för er bildvisning i min studio. Jag kommer att visa er era bilder i ett bildspel och sedan kommer jag att visa vad det finns för olika alternativ när det gäller framställningen av era bilder.

förlossningsfotograf förlossningsfotografering göteborg

Vanliga frågor- bokning/fotografering

När ska jag boka fotograferingen?

Boka fotograferingen så snart du börjar fundera på att göra den. Jag tar bara en förlossning per månad för att garantera att den inte krockar med en annan.

När åker du in?

När mamman är öppen ca 4-5 centimeter brukar det vara ett bra tillfälle för mig att åka. Skulle värkarbetet av någon anledning stanna av så åker jag hem och kommer tillbaka senare. I annat fall stannar jag kvar tills bebisen har kommit.

Använder du blixt?

Nej, jag känner att det skulle störa förlossningen. Jag använder mig bara av naturligt ljus. Många födslar sker på natten och då är det bara i lampans sken jag fotar. Jag behöver då ofta kompensera med inställningar i kameran som gör att bilden kan bli lite “grynig”. Det är dock inget som stör mig och gillar du bilderna du har sett på min sida så är det inget som kommer störa dig heller. Under en förlossning så är det inte perfekta ljusförhållanden som är viktigt utan själva händelseförloppet är det som står i centrum.

Behöver jag meddela sjukhuset att jag har en fotograf med mig?

Jag rekommenderar att skriva in i förlossningsbrevet att man planerar att ha sin partner och en person som fotar förlossningen med så att de är förberedda på att vi kommer vara två som är där med dig.

Hur går fotograferingen till?

Jag utgår från att vara flugan på väggen och så osynlig som möjligt. Förlossningen är er upplevelse och jag är bara där för att dokumentera den. Ni bestämmer nivån av hur mycket ni vill “ha med mig” under förlossningen. Jag är alltid tydlig med att mamman aldrig ska behöva känna att hon måste vara social för att jag är där och inte heller ha dåligt samvete om hon inte är det. Det är en speciell situation och jag vill inte att min närvaro ska öka eventuellt redan existerande spänning.

Det känns konstigt att ha en fotograf med, det är ju en väldigt speciell situation

Det förstår jag helt klart. Jag har själv fött barn så jag vet precis vad det handlar om. Jag känner mig bara hedrad över att få närvara vid den här viktiga händelsen i ditt liv.

Lägger du upp bilder på din webbsida?

Ja, jag brukar göra ett blogginlägg och lägga upp lite bilder på Instagram. Om det är någon bild du absolut inte vill att jag lägger upp så gör jag naturligtvis inte det.

Vad för sorts bilder tar du under en förlossningsfotografering?

Fokus ligger till en början på din och din partners teamwork, hur din partner stöttar dig och hur ni tar er genom värkarna. Jag fotar allt runtomkring som jag tror kan ha betydelse för er. Eventuellt hinner vi med någon sista gravidbild om du vill det. När krystarbetet sätter igång står jag huvudsakligen vid din/dina axlar och fotar, eventuellt från sidan eller där jag får plats, det beror lite på hur rummet ser ut. När bebisen kommer ut fotar jag från sidan eller från din ena axel, om du inte uttryckligen vill att jag fotar på något annat sätt. Det är sånt vi går igenom på det inledande mötet inför bokningen. Jag fotar på ett dokumentärt och smakfullt sätt med mycket känsla. Efter att bebisen har kommit ut fotar jag mys med mamma och pappa, vägning, mätning och första blöjbytet.

förlossningsfotograf förlossningsfotografering göteborg

Prislistan- bildvisning

ETT. Först kan du välja en eller flera av följande (för ditt hem):

Inramade fine art-förstoringar- kostar från 1 495 kr

Fotoböcker- kostar från 2 500 kr

TVÅ. Sedan kan du välja en av följande (för arkivering):

Alla högupplösta bildfiler- 5 000 kr

Alla lågupplösta bildfiler (endast för webb)- 3 500 kr

TRE. I ett tredje steg kan du välja en eller flera av följande (perfekta presenter):

Fine art-print 13×18 cm- 395 kr

Minikopia av fotobok- från 550 kr

fotoböcker göteborg

Bildvisningen

Prislistan är indelad i tre steg. Det går bara att ta stegen i rätt ordning, alltså först steg 1, sen steg 2 och slutligen steg 3. Du väljer själv hur många steg du vill ta. Anledningen till prisupplägget är att jag verkligen vill att ni ska gå hem med en färdig och högkvalitativ produkt i handen som gör bilderna rättvisa och som kommer att hålla under en lång tid framöver.

Jag tar bara emot beställningar under bildvisningen just för att undvika missförstånd och för att effektivisera processen. Vill ni gå hem och fundera och boka in en till bildvisning tillkommer 750 kr. Kom därför gärna förberedda och prata igenom budgeten innan bildvisningen.

Jag framställer era bilder på ett arkivbeständigt fine art-papper och monterar dem med eller utan passepartout i ram. Det går att välja standardramen som ingår i priset eller en specialbeställd ram från en ramlistverkstad som jag jobbar med. Det går också att välja vanligt glas eller reflexfritt true color glas.

Vid beställning av fotoböcker så gör jag designen och mejlar ett förslag till er. Ni kan göra ändringar i designen eller godkänna den som den är. Efter godkänd design levereras albumet inom 4-8 veckor beroende på vilken fotobok ni väljer och säsong. Inramningar levereras vanligtvis inom 4 veckor.

Vanliga frågor- bildvisning

Vad betyder fine art?

Det bästa sättet att framställa en bild på är att printa bilden på ett arkivbeständigt fine art-papper som inte riskerar att exempelvis gulna över tid som ett vanligt fotopapper kan göra. Fine art-papper är bomullsbaserade (vanligt fotopapper är plastbaserat) och används av bland annat museum just för sin arkivbeständighet. Med rätt hantering håller fine art-papper minst en livstid.

Varför ska vi beställa bilder av dig och inte bara vända oss till ett konsumentlabb?

Hos mig är framställningen av bilderna ett hantverk som jag lägger stor vikt vid. Jag garanterar att bilderna ni får från mig ser precis ut som de ni ser på datorskärmen. Ett konsumentlabb printar med automatiska inställningar som inte tar hänsyn till just mina skärminställningar och hur ni såg bilden under bildvisningen. Ni har investerat i en fotografering hos mig och då kan det också vara kul att verkligen få högkvalitativa förstoringar som gör bilderna rättvisa.

Vi vet inte vad vi vill beställa?

Ni behöver inte veta det innan bildvisningen men kanske i alla fall ha ett hum om vad ni vill göra. Jag vägleder er under bildvisningen och visar vad det finns för olika alternativ. De flesta beställer en eller ett par inramningar, en fotobok med resterande bilder samt bildfiler i hög- eller lågupplöst format för arkivering. För bildfiler är ju kul att ha men de gör sig inte så bra på väggen ;) Vad ni beställer är så klart helt upp till er i slutändan. Ni väljer själva om ni vill ta ett, två eller tre steg.

Varför behöver man köpa minst en inramning eller en fotobok innan man kan köpa bildfiler?

Jag jobbar bara med familjens bästa i fokus. Jag har utformat prislistan så att mina par och familjer garanterat går hem med en högkvalitativ inramning/fotobok med korrekt färgåtergivning och som kommer att hålla länge. Tidigare när det var möjligt att bara köpa bildfiler så var det min erfarenhet att familjen i många fall fortfarande inte hade gjort något med sina bilder när jag kom hem till dem ett eller två år senare. Bilderna hade bara blivit liggandes på datorn. Jag kände då att jag inte hade hjälpt familjen hela vägen utan bara halvvägs. Jag hade liksom lämnat dem när det kom till framställningen av bilderna och det kändes inte bra. Nu vet jag att de går hem med något som jag kan stå för och den produkten kan också jämföras med eventuella framtida beställningar hos konsumentlabb.

Vad är det minsta man kan beställa under bildvisningen?

Det är viktigt att veta att det inte finns något köptvång. Men det minsta du kan beställa är en inramad fine art-förstoring i storlek 20×30 cm för 1 495 kr. Om du vill kan du ta ytterligare ett steg (helt frivilligt) och välja alla lågupplösta bildfiler för 3 500 kr. Då har du fått en inramad förstoring och alla bildfiler för 4 995 kr.

Hur betalar man?

Betalning sker via faktura. Du kan välja att betala allt på en faktura eller dela upp betalningen på tre månader räntefritt.

 

Funderar du på om du vill boka en förlossningsfotograf eller inte? Gå gärna in på Emmas blogg där hon beskriver sina tankar inför att ha en fotograf med på förlossningen och efter:

Gå in på den här länken för att se bilder från Emmas förlossning

Förlossningsfotograf

Förlossningsberättelse i bilder